Bułeczki, pyszne

Na słodko lub wytwanie

 

Pyszne, bo..

…są mięciutkie, pięknie pachną drożdżowym aromatem, mają chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze, smakują dobrze z każdym dodatkiem – na słodko jak i wytrwaunie!

Są proste i szybkie do zrobienia, dlatego wszystkich zachęcam do robienia domowych bułeczek we własnej kuchni bez konserwantów i polepszaczy, a podczas wyrabiania ciasta każdy z nas może dodać do miski swoje ulubione dodatki ; )

Dzisiaj serwuje z listkiem świeżej sałaty z ogródka, posmarowanym serkiem śmietankowym i posypanym ziarnami słonecznika – pycha!

Komu bułeczkę?, bo właśnie kroję ;-) 


 

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka gotowej mieszanki do wypieku chleba (u mnie taka)

3 łyżki oliwy z oliwek

15 g świeżych drożdży 

3/4 szklanki mleka

2 łyżki słonecznika

2 łyżki płatków owsianych górskich, błyskawicznych

1/2 łyżeczki cukru

1 1/2 łyżeczki soli

 

Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodać drożdże, cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut (aktywacja drożdży).

W dużej misce roztrzepać jajko, dodać mąki, sól, słonecznik, płatki owsiane, oliwę, resztę mleka i dodać zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1-2 h.

Po tym czasie formować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Posmarować wierzch roztopionym masłem i zrobić 3 nacięcia nożem na każdej kuleczce.

Piec 15 minut w 200oC.

Smacznego!

 

Odpowiedz na „ogrodybabilonuAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>