Cytrynowe ciasto ze śliwkami

Śliwkowo – cytrynowo!


Ciasto jest rzeczywiście genialne – tak jak obiecywała Kasia na swoimi blogu Wypieki z pasją. Pyszne, delikatne, z cytrynowym aromatem, pachnące śliwkami. Idealne na poniedziałkowy podwieczorek. 

Polecam!

Autorka przepisu: Kasia z bloga Wypieki z pasja

 


Składniki na ciasto:

175g masła

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki

1/2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (pominęłam)

1/2 szklanki białego cukru (co do cukru to ja dałam 3/4 szklanki białego cukru)

3 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (dałam 4 łyżeczki kandyzowanej)

1/4 szklanki kwaśnej śmietany

szklanka śliwek pokrojonych w ósemki (jeśli są duże) lub na ćwiartki (jeśli są mniejsze)

cukier puder do posypania

 

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Cały czas miksując dodać skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Wsypać połowę mąki, śmietanę, następnie drugą połowę mąki. Zmiksować wszystko tylko do połączenia składników. Ciasto jest dość gęste.

Śliwki obtoczyć w dwóch łyżkach maki. Ciasto rozsmarować w tortownicy o średnicy 23cm lub blaszce o wymiarach 20/25cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć śliwki (nie wciskać w ciasto).

Piec około 30-35 min w temperaturze 180 oC (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu pozostawić ciasto w blaszce do wystudzenia.

Smacznego!


Odpowiedz na „pieczarka_mysiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>