Knedle serowe ze śliwkami i jogurtową polewą

Pieczarka mySia poleca…


Szczerze? Nigdy nie przepadałam za ciastem knedlowym z dodatkiem ziemniaków, za to ten przepis to strzał w dziesiątkę. Pyszne delikatne serowe ciasto otaczające wielką śliwę z dodatkiem cynamonu i cukru. Po ugotowaniu podane z jogurtem i cukrem waniliowym, posypane cynamonową mgiełką.

To jeden z moich ulubionych obiadów na słodko!

Autorka przepisu: Milk_chocolate84

 


 

Składniki na 12 sztuk:

250g białego sera

ok. 3/4 do 1 szklanki mąki

1 jajko

szczypta soli

płaska łyżka masła

12 śliwek, wypestkowanych

6 łyżeczek cukru+ łyżeczka cynamonu (plus ewentualnie do podania)

jogurt naturalny 400 g + 1 cukier waniliowy


Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę, nie powinno to trwać długo, ponieważ w miarę wyrabiania ciasto staje się coraz bardziej klejące. Jeśli podczas wyrabiania za bardzo będzie przyklejało się do rąk, można delikatnie podsypać mąką.

Wyrobione ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nim spłaszczyć w dłoni na placek, na środku położyć śliwę w środek wsypując cynamonowy cukier. Zlepić dokładnie rogi, uformować kulkę.

Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gotować około 4 minut od chwili wypłynięcia do góry. Odcedzić z wody. Podawać polane jogurtem lub śmietaną (u mnie jogurt naturalny wymieszany z cukrem waniliowym), posypane cukrem cynamonowym (u mnie samym cynamonem).

Smacznego :)

 


Odpowiedz na „Gość: Kucharząca Magda, eaz29.internetdsl.tpnet.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>