Letnie ciasto z jeżynami

Jeżynowe perły zatopione w cieście

Bardzo lubię jeżyny, bo są pyszne – nie są kwaśne, rozpływają się w ustach, a ostatnio czytałam, że jeżyny i jabłka to najzdrowsze owoce na świecie, więc dlaczego nie połączyć przyjemności z obowiązkiem zdrowego odżywiania się i nie zrobić ciasta? Tak też zrobiłam! :)

Dzisiaj bardzo szybkie i proste ciasto z dużą ilością jeżyn. Ciasto jest wilgotne, puszyste, delikatne, lekkie i małokaloryczne (bo zawiera tylko 50 g masła), z owocami komponuje się wspaniale! To takie ciasto idealne na każde smutki i szczęścia, bo smakuje każdemu o każdej porze dnia i nocy ;)


 

Składniki na kwadratową blaszkę 23 x 23 cm:

1 szklanki jeżyn

2/3 szklanki cukru

50 g miękkiego masła

1 jajko

1 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

3/4 szklanki maślanki

 

W misce utrzeć masło z cukrem na gładką i puszystą masę (najlepiej mikserem około 3 minut na najwyższych obrotach), ciągle mieszając dodać jajko. Następnie w oddzielnej misceczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól i dodawać do masy maślano – cukrowej na zmianę z maślankę. Wymieszać dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto. Jeżyny obtoczyć w mące, aby nie opadły na dno. Jedną szklankę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 

Przygotować formę – wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać do niej masę. Na wierzch poukładać pozostałe jeżyny.

Piec w 180oC przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!


Odpowiedz na „Gość: Śliwka burczymiwbrzuchu, ovg130.internetdsl.tpnet.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>