Mini rogaliki krucho – drożdżowe


Rogaliki wręcz idealne!

Krucho – drożdżowe nadziane konfiturą różaną. Z przepisu wychodzi około 45 mini kruchych, delikatnych rogaliczków – idealnych na jeden kęs! Ciasto nie jest za słodkie, dlatego polecam je delikatnie polukrować.

Takie rogaliki mogłabym jeść codziennie, a Wy?

 

Miłego dnia ; )


Składniki:

500 g mąki pszennej

250 g masła

200 g kwaśnej śmietany (18%)

1 łyżeczka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

60 g świeżych drożdży

+ słoik ulubionej konfitury/powideł/marmolady 

 

W misce połączyć drożdże, cukier i 2 łyżki śmietany. Połączyć składniki i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

Mąkę połączyć z masłem, dodać wyrośnięty zaczyn, cukier waniliowy i resztę śmietany. Zagnieść gładkie ciasto. Miskę włożyć do lodówki na całą noc przykrywając folią.

Następnego dnia ciasto podzielić na 5 części, z każdej wyciąć okrąg i dzielić go na trójkąty. Na wierzch każdego położyć nadzienie i zwijać w zgrabny rogalik.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180oC około 20 minut do lekko złotego koloru.

Polukrować lub posypać cukier pudrem.

Smacznego!


Odpowiedz na „annas1964Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>