sernik orzechowy

sernik orzechowy7

sernik orzechowy6

sernik orzechowy2

sernik orzechowy3

 

Jesienno – świąteczny sernik. Spód wykonany z ciasteczek, na to pyszny karmel z orzechami i wierzch wykonany z aksamitnej masy sernikowej, która rozpływa się w ustach. Udekorowany orzechami włoskimi.

To ulubiony sernik mojego R. Myślę, że i Wam zasmakuje ; )

Źródło przepisu: Moje Wypieki (z moimi zmianami)

 

Składniki na spód:

1¾ szklanki pokruszonych ciastek digestive

1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze175ºC przez 6 minut.

 

Składniki na masę orzechową:

2/3 szklanki golden syrupu (użyłam miodu)

1/3 szklanki roztopionego masła

1 łyżka ciemnego brązowego cukru

2 jaja

1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 – 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

 

Składniki na masę serową:

750 g sera śmietankowego

1 szklanka brązowego cukru (dałam 3/4 szklanki)

2 łyżki mąki (dałam budyń waniliowy)

4 jajka

2/3 szklanki kremówki (użyłam śmietany 18%)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Ser ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na końcu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową. Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

sernik orzechowy5

sernik orzechowy4