Sernik z gruszkami w białej czekoladzie

Na niedzielne popołudnie pieczarka mySia poleca.. sernik z gruszkami w białej polewie : )

 

Jaki jest w smaku?

- gładki, wilotny, nie za słodki, zwarty, a trio sera z wilgotnymi, mięsistymi gruszkami i białą czekoladą na wierzchu jest genialny! Polecam każdemu, kto lubi trochę poeksperymentować i poznawać nowe smaki i połączenia ; )

Kocham serniki – wszystkie!

 

 

 

 

Składniki na spód:

100 g masła

240 g mąki pszennej

2 jajka

4 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki imbiru

Wszystkie składniki zagnieść (najszybciej zrobić w malakserze). Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Po tym czasie ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekko złotego koloru.

 

Składniki na masę serową:

1000 g niekwaśnego tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru

1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

3 łyżki mąki pszennej

4 jajka

1 łyżeczka imbiru

1/4 łyżeczki cynamonu

5 małych gruszek (łączna waga przed obraniem ok. 500 g)

Gruszki obrać, przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne.

Do misy miksera włożyć pozostałe składniki na masę serową, zmiksować. Wylać na podpieczony (może być jeszcze ciepły) spód. Gruszki układać na wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia wyschną).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, najlepiej po 10 minutach przykrywając sernik z wierzchu folią aluminiową, by nie wysuszyć gruszek. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie umieścić w lodówce na 12 godzin.

Polewa  z białej czekolady:

100 g białej czekolady

3 łyżeczki masła

 Czekoladę połamać i razem z masłem umieścić w szklanej miseczce. Przygotować kąpiel wodną, miskę z czekoladą umieścić nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Gotową polewą polać po wierzchu sernika. Odstawić do zastygnięcia.

 

Smacznego :)

 

Odpowiedz na „annas1964Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>