Wilgotna babka drożdżowa

 

Pyszna, puszysta, wilgotna drożdżowa babka, długo zachowująca świeżość. Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia ;) Do ciasta można dodać ulubione dodatki: rodzynki, skórkę pomarańczy lub czekoladę, a po ostudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową. U mnie jest bez niczego i taką lubię najbardziej!


Źródło przepisu: Anusiaczek (u mnie bez rodzynek)

Składniki:

25 dag mąki
4 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
4 żółtka
8 dag cukru
cukier waniliowy
8 dag masła
szczypta soli

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż przestygnie. Gdy rozczyn wyrośnięty, a ciasto przestygnięte mieszamy je dokładnie ze sobą i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło – trwa to ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę oraz roztapiamy masło.

Do ciasta dodajemy żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

Po upieczeniu posypujemy babkę cukrem pudrem, lukrujemy, lub dajemy na nią polewę (ja zostawiłam bez polewy).

Smacznego!


Odpowiedz na „Gość: Monisia, aede84.neoplus.adsl.tpnet.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>