Mój pyszny eksperyment!

Zapraszam na pszenne bułeczki z dodatkiem suszonych ziół i płatków owsianych. Swoją  piękną barwę zawdzięczają dodatkowi passaty pomidorowej własnej roboty.

Bułeczki są puszyste, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Idealnie pasują do serów, wędlin i warzyw.

Na kolację w sam raz, co nie? ;-)

Pozdrawiam i wracam do nauki ;-)

Składniki na 12 bułeczek:

3 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki mleka

1 szklanka passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonej bazyli

1 łyżeczka suszonego tymianku

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 – 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, zioła, sól, na koniec dodać wyrośnięte drożdże, sok pomidorowy i porządnie wyrobić ciasto (około 10 minut ręcznie). Odstawić do podrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie uformować bułeczki w kształcie małych bochenków chleba, wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do podrośnięcia na 40 minut.

Piec w 200oC przez około 20 minut (lekkie zrumienienia).

Studzić na kratce.

Smacznego!