Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką

ciasto z truskawkami kruche ciasto3 ciasto z truskawkami kruche ciasto1 ciasto z truskawkami kruche ciasto2

Kruche ciasto z lekką, delikatną budyniową pianką z truskawkami, przykryte z wierzchu resztą kruchego ciasta. Bardzo dobre ciasto do którego zamiast truskawek możesz dodać maliny, jeżyny, jagody itp. Polecam, bo zawsze wychodzi i świetnie smakuje ;)

 

Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)

250 g masła lub margaryny, zimnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

5 białek

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

 

Dodatkowo:

500 g truskawek

cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto przekrojone na pół truskawki (otworkami do góry). Truskawki  łopatką lekko wepchnąć w pianę.

Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

 

*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią

Smacznego :)

Źródło – http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka

—————————————————————————————————————————————

Dodatkowa pyszna propozycja podania truskawek!

Czekoladowe fondue

 

Składniki czekoladowego fondue:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
200 gram śmietany kremówki
świeże owoce np. truskawki :)

Przygotowanie

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem kociołka do fondue wykorzystaj je! Jeśli jednak nie masz takiego specjalnego naczynia, nie przejmuj się, znajdziesz je w większości sklepów. Ja swój zakupiłam na http://www.fototrendy.pl/produkt/okazje/dzien,kobiet,60/magiczne,fondue,406/

Śmietankę podgrzej na wolnym ogniu, dodaj czekoladę i stale mieszając rozpuść ją. Do czekolady możesz dodać dla smaku odrobinę chilli lub wanilii. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, przelej ją do naczynia do fondue i zapal podgrzewacz. Czekoladę trzymaj nad małym płomieniem. Owoce nabijaj na widelczyki do fondue lub patyczki i zanurzaj je w ciepłej czekoladzie.

—————————————————————————————————————————————

ciasto z truskawkami kruche ciasto6

ciasto z truskawkami kruche ciasto41

ciasto z truskawkami kruche ciasto7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>