Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

sernik z brzoskwiniami i kruszonka1

sernik z brzoskwiniami i kruszonka21

sernik z brzoskwiniami i kruszonka31

Jeden z naszych ulubionych serników. Kruche ciasto, delikatna, wilgotna, rozpływająca się w ustach masa serowa z brzoskwiniami na to wszystko kruszonka z reszty kruchego ciasta. Przepis warty wypróbowania na tegoroczną Wielkanoc. Jeśli chcecie wykorzystać pianę z białek możecie z robić ten sernik (klik, klik).

Miłego weekendu!

 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

6 żółtek

4 łyżki cukru

250 g masła

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

1 kg sera

2 jajka

2 budynie waniliowe w proszku

4/5 szklanki cukru

200 g masła

 

Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

Wyrobić ciasto z podanych składników, podzielić na większą część – 3/4, którą należy rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 28 cm, a 1/4 ciasto dobrze schłodzić w zamrażalce.

Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 stopniach przez 15 minut (do lekko złotego koloru). Po podpieczeniu  ciasto wystudzić.

Miękkie masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i budyniem, dodać jajka, twaróg i ułożyć na wystudzonym cieście w blaszce. Na masę serową ułożyć pokrojone brzoswinie w paski. Na wierzch utrzeć na grubych oczkach resztę ciasta z zamrażalki.

Piec ok 70 minut w temp 180 stopniach C. Kiedy wierzch zacznie się rumienić przykryć papierem do pieczenia.

Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego ; )

sernik z brzoskwiniami i kruszonka4

sernik z brzoskwiniami i kruszonka6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>