Ciasto marchewkowe

 Ciasto + „surówkowa” marchew = cudowne ciasto

 

Jeśli marchew można nazwać owocem to umieszczam ten przepis w kategori ‚ciasta z owocami’. Nigdy w moim światopoglądzie nie mieściło się połączenie marchwi i słodkiego ciasta do chwilki aż nie spróbowałam – jest delikatne o korzennym zapachu, podobnym do piernika, pełne różnych smaków i aromatów, pobudza wszystkie nasze zmysły

Jest niezwykle popularnym ciastem w krajach anglosaskich jest carrot cake, czyli słodki deser z tartą marchewką, która po upieczeniu nadaje ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Marchewka za składnik wypieków służyła już w średniowieczu. Cukier był wtedy drogi i trudno dostępny, a poza burakiem cukrowym jego największa zawartość występuje właśnie w marchewce. W latach 60. ciasto marchewkowe podbiło serca Amerykanów, stając się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji w USA.
Wypróbujcie ponadczasowy przepis!

Składniki:
4 jajka
250 g cukru pudru
185 ml oleju słonecznikowego
300 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
400 g marchwi, obranej i startej na tarce
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i rodzynek

 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
Formę nasmarować masłem i wysypać mąką.
Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej.
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon przesiać przez sitko, a następnie połączyć z jajkami. Dodać orzechy i rodzynki i na końcu dodać tartą marchew.
Przelać do formy i piec 1 godzinę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>