Ciasto Krówka

krowka

krowka7

krowka3

krowka41

krowka2

 

 

Zapraszam Was na pyszne ciasto na biszkopcie o smaku toffi, przekładane masą śmietanową, udekorowane masą kajmakową z orzechami włoskimi. Delikatne, rozpływające się w ustach, idealne do popołudniowej kawy.

Polecam!

Miłego popołudnia ;)

 

Źródło inspiracji: Aneta

Składniki na biszkopt:

3/4 szklanki  mąki

1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru

3/4 szklanki cukru

4 jajka

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżki kakao

szczypta soli

 

Składniki na poncz:

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Składniki na masę śmietanową:

350 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

1 opakowanie śmietan-fixu

 

Składniki na dekorację:

1/2 puszki masy kajmakowej

1 szklanka orzechów włoskich – posiekanych

 

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać cukier oraz żółtka.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach 23 x 23 cm). Piec ok. 30 minut w temperaturze 180oC. Ostudzić.

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i ostudzić.

Biszkopt przekroić na 2 równe blaty. Blat, który będzie spodem nasączyć ponczem. Śmietanę ubić sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix i cukier puder. Wyłożyć na wierzch, przykryć drugim kawałkiem ciasta.

Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą, tak aby poziom wody kończył się w połowie puszki. Podgrzać, kiedy będzie płynna wyłożyć na wierzch i posypać orzechami.

Włożyć do lodówki na 3 godziny i serwować na zimno.

Smacznego!

 

krowka6

krowka5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>