Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

 Do popołudniowej kawy na upalny dzień

 

Kiedy na dworze upał nikt z nas nawet nie myśli o włączaniu piekarnika, który bucha gorącym powietrzem od którego teraz każdy ucieka, a jeśli znudziły się Wam lody, a macie ochotę na coś słodkiego, owocowego i chłodnego to proponuję sernik na zimno.

Delikatny, kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach, z dużą ilością truskawek, na które teraz każdy ma ochotę, z truskawkową galaretką, z ciasteczkowym spodem, który mozna zastąpić biszkoptami, podany schłodzony to raj dla naszego podniebienia w największe upały. Przepis bardzo prosty i szybki do zrobienia. Smakuje wyśmienicie! :)

Obiecuję, że jeśli raz spróbujecie tego sernika zakochacie się w nim napewno!

Dziekuję za trzymanie kciuków za mnie wczoraj, bo muszę się pochwalić piątką, która zmotywowała mnie to jeszcze intesywniejszej pracy, bo wiem, że tylko ciężką pracą można osiągnąć sukces!

Miłej soboty ; )

 

 

Składniki na spód:

170 g ciastek digestive

80 g masła

Składniki na masę serową:

1 kg sera z wiaderka

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

1/2 szklanki mleka

200 g śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

2 opakowania galaretki truskawkowej

60 dag świeżych truskawek

Zagotować około 850 ml wody i rozpuścić w nim 2 galaretki (na opakowaniu powinno być, że jedna galaretka jest na 500 ml wody), odstawić do ostygnięcia i stężenia.

Masło roztopić w garnuszku, delikatnie ostudzić. Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek. Przygotować formę o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Wstawic do zamrażalnika na ok 30 minut.

Mleko zagotować i jeszcze wrzącym zalać żelatynę, porządnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, ostawić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą żalatynę rozpuszczoną w mleku, a na końcu dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, tak aby masa była jednolita. Na ciasteczkowy spód wylać masę serową i wstawić do lodówki aby delikatnie stężała. Po tym czasie na wierzch poukładać truskawki, zalać tężejącą galaretką.

Schłodzić w lodówce – najlepiej ok 12 godzin (przez całą noc).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>