Aromatyczny chleb pszenny

Kiedy słodko śpisz, Twój chleb rośnie w kuchni ; )

 

Jestem wielką fanką świeżego pieczywa, znaleziony przepis z blogu Smaki i Aromaty postanowiłam zredukować do 1/3 porcji składników i upiekłam mały chlebek w keksówce o długości 20 cm. 

Chlebek jest bardyo aromatyczny, ziołowy, zdrowy dzięki dodatkowi otrębów i ziaren słonecznika, ma chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Przepis godny wypróbowania!

Bardzo lubię tego typu przepisy – wieczorem ugniatam ciasto, odstawiam na całą noc na blat w kuchni, pięknie wyrasta przez noc, kiedy ja słodko śpię, a gdy się obudzę szybko wkładam gotową masę do keksówki, potem do piekarnika i na śniadanie jak znalazł ; )

Autorka przepisu: Kass (cytuję cały przepis w całości)

 

 

?Składniki na 2 bochenki: (ja użyłam 1/3 składników)

750g maki pszennej chlebowej 

ok 550-650g wody

2 łyżeczki soli morskiej  

4 łyżki otrębów żytnich

1/3 szkl ziaren słonecznika

2 łyżki czarnuszki (zamiast tego dałam siemię lniane) 

1 łyżka rozmarynu suszonego (zamiast tego dałam oregano i bazylię)

1 łyżeczka cukru

10g świeżych drożdży

 

Wieczorem – w przeddzień pieczenia, w większej misce wymieszać wszystkie składniki (jeśli ciasto zbyt gęste, dodać kilka łyżek wody) do momentu aż się połączą. Nie trzeba wyrabiać długo, wystarczy 3minuty. Miskę przykryć szczelnie folią i pozostawić na blacie na całą noc.
 
Na drugi dzień, lekko złożyć ciasto i podzielić na dwie części. Każdą porcję ciasta położyć na omączonym blacie i uformować podłużne bochenki.
Gotowe chlebki umieścić w koszykach wyściełanych płótnem i wysypanych mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik z kamieniem do 250oC.
Wyrośnięte chlebki przełożyć na łopatę, naciąć i włożyć do naparowanego piekarnika.
Piec przez 35-40 minut.  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 220oC.
Można też upiec chleby w keksówkach. Wtedy uformowane chlebki przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami lub mąką foremek. Po wyrośnięciu wstawić do naparowanego piekarnika i upiec do zrumienienia (ja tak zrobiłam).
 
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>