Dzień dobry!

Do porannej kawy babeczki czekoladowe z plasterkami banana. Puszyste, wilgotne, intensywnie czekoladowe, bo z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

Lubicie? 

Ja bardzo!

Słodkiego dnia ; )

 

Składniki na 12 babeczek:

200 g mąki

50 g startej gorzkiej czekolady

3 jajka

80 g roztopionego masła

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

120 ml mleka

 

Dodatkowo:

1 duży banan

 

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukry, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej wymieszać: masło, mleko, roztrzepane jajka i startą na małych oczkach tarce czekoladę. Zawartość obu misek połączyć nie mieszając zbyt długo – tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 2/3 wysokości zagłębienia.

Banana obrać i pokroić na pasterki.

Na wierzch poukładać po 1 lub dwa plasterki banana.

Piec w 180oC około 20-25 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!