Zapewniam, że to nie jest zwykła babka.

To ciasto jest rewelacyjne!

Szybkie, proste, a do tego wilgotne, puszyste, mięciutkie i pięknie prezentuje się na stole. To połączenie trzech smaków: waniliowego, kakaowego i cynamonowo – orzechowego.

Musicie koniecznie spróbować ;-)

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!

Źródło przepisu: Ola

 

Składniki:

120 g mąki pszennej

120 g mąki ziemniaczanej

3 jajka

200 g masła

150 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 torebka cukru waniliowego

50 g posiekanych orzechów włoskich

 

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do masła dodajemy cukier i ucieramy. Wbijamy kolejno po jednym jajku i mieszamy nadal. Gdy masa jest już jednolita, delikatnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej cynamon i orzechy. Podłużną blaszkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy jasne ciasto, następnie dodajemy ciasto kakaowe i na koniec orzechowe. Wstawiamy do piekarnika do 170oC na około 50 minut. Studzimy w blaszce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego