Bagietki na płynnym zakwasie
W ramach wspólnego pieczenia zaproponowanego przez Amber razem z dziewczynami powstały bardzo dobre, chrrrrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku bagietki na zakwasie. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, a pieczywo ładnie wyrasta
Składniki na 6 bagietek:
28o g letniej wody
480 g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki; dokarmiony lub nie*
480-600 niebielonej maki (ilość maki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp)
2 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżka drożdży instant**
4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie)
* Jeśli dokarmisz zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.
** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć
1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę maki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.
2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowych mąki ile to konieczne; luzne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.
3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automacie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto ją do miski by rosło, jak poniżej.
4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut.
5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich bagietek)
6) Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35 cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blasze poryta pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek.
7) Pokryj chleby lekko wysmarowanej folią spożywczą i zostaw do wyrastania na 1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C.
8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, naciąć je trzy razy na 1 cm.
9) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę.
Smacznego!
Lista piekących:
1. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.
2. Ania http://bajkorada.blogspot.com/
3. Ania http://jswm.blogspot.com/
4. Anita http://atinabc.blox.pl/html
5. Aga http://wsezonie.blogspot.com/
6. Basia http://mozaikazycia.blogspot.
7. Bożenka http://www.smakowekubki.com/
8. Gatita http://
9. Gosia http://kochamgary.blogspot.
10. Gosia http://zamoimidrzwiami.
11. Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/
12. Kamila http://ogrodybabilonu.
13. Karolina http://stokolorowkuchni.blox.
14. Kaś http://bakeandtaste.blogspot.
15. Łucja http://
16. Magda http://konwaliewkuchni.
17. Majka http://kalejdoskopkulinarny.
18. Marzena http://zaciszekuchenne.
19. Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.
20. Renata S. http://forksncanvas.blogspot.
21. Piegusek http://piegusek1976.blogspot.
22. Wiewióra http://kuchennewojowanie.
23. Wisła http://zapachchleba.blogspot.