Bardzo puszyste bułeczki

dzień dobry i niedzielne śniadanie w domu z bułeczkami : )

 

Bułeczki są niesamowicie puszyste, mocno maślane, miękkie – w sam raz na leniuchową niedziele ; ) Życzę wszystkim miłego dnia : )

 

 

Składniki na 12 – 16 bułek:

1 szklanka letniego mleka

110 g miękkiego masła

4 łyżki cukru

2 jajka, roztrzepane

3/4 łyżeczki soli

4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)

3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych

Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania + trochę kaszki manny

Ciasto wyrobić ręcznie mieszając wszystkie składniki. Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

 

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 – 16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 3 cm odstępu. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut.

Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem i posypać delikatnie kaszką manną, piec około 20 – 25 minut w temperaturze 185oC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

Smacznego ; )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>