bułki pszenno – żytnie z żurawiną

Samo zdrowie!

Domowej produkcji bułki z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem płatków owsianych i żurawiny, daje świetne połączenie smakowe.

Smakują rewelacyjnie – są puszyste, pięknie wyrastają, są lekko wilgotne, ale chrupiące. Bardzo dobrze współpracuje się z ciastem, bo nie klei się do rąk. Polecam ; )

Pozdrawiam i życzę miłego czwartku!

 

 

Składniki na 6 bułek:

1 szklanka mąki żytniej typu 750

1 szklanka mąki pszennej typu 450

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 garść suszonej żurawiny

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki gorącej wody

15 g świeżych drożdży

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

 

W 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić zaczyn z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić do ruszenia drożdży na około 10-15 minut.

1/2 szklanki płatków owsianych zalać gorącą wodą i odstawić do wystygnięcia.

W dużej misce wymieszać mąki, żurawinę, sól, dać oliwę z oliwej, wodę z płatkami owsianymi, a na końcu wlać gotowy zaczyn z drożdży.

Wyrobić ciasto aby było gładkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk ( w razie potrzeby dosypać trochę mąki)

Z ciasta uformować kulę, posmarować ją olejem i przełożyć do czystej miski wysmarowaną oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. 

Po tym czasie uformować 6 lekko podłużnych bułeczek, każdą posmarować oliwą i nożem zrobić głębokie nacięcia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec w 200oC przez 15-20 minut (do złotego koloru).

Smacznego!

Odpowiedz na „kaspieczeAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>