Bułki sezamowe

Zapraszam Was na sobotnie śniadanie. Dzisiaj pieczarka mySia serwuje pszenne bułki intensywnie sezamowe, bo z dodatkiem ziaren sezamu i oleju sezamowego firmy Biolevita (klik, klik). Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz – takie jakie lubimy najbardziej.

Miłego dnia ; )

„Olej sezamowy powstaje dzięki tłoczeniu na zimno prażonych nasion sezamu. Zawiera witaminy A, B1 oraz E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Witaminy A i E wspólnie opóĽniają procesy starzenia. Olej tłoczony na zimno zawiera również bardzo dużo wapnia, co sprzyja osobom z nie doborem tego składnika.? Niezwykle cenne w naszej diecie Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, współdziałając z innymi składnikami zawartymi w oleju pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi.? Stosuje się go głównie w kuchni azjatyckiej. Ostry i wyrazisty smak oleju może podkreślić nie jedną potrawę, która zachwyci niejednego smakosza dobrej kuchni.?”

 

 ?Składniki na zaczyn:

10 g świeżych drożdży

120 ml ciepłej wody

120 g mąki pszennej chlebowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 

Składniki na ciasto właściwe:

450 g mąki pszennej

3 łyżki ziaren sezamu

10 g drożdży 

120 ml wody

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli

30 ml oleju sezamowego (u mnie firmy Biolevita)

W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na 15 minut. W międzyczasie przesiać do miski mąkę, dodać ziarna sezamu, sól, wymieszać. Następnie dodać zaczyn i rozczyn z poprzedniego dnia, olej sezamowy i wyrobić mikserem lub ręką gładkie i nieklejące się ciasto (można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo).

Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie podzielić ciasto na 9 równych części i formować okrągłe bułki  lub węzełki. Układać na blaszy (tej od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.

Zostawić do napuszenia na 30-40 minut.

Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem z wodą i posypać  ziarnami sezamu.

Piec w 200oC około 20 minut (do złotego koloru).

Studzić na kratce.

Smacznego! :)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>