chleb z ziarnami

chleb z ziarnami4

chleb z ziarnami2

chleb z ziarnami3

 

Od koleżanki Taty dostałam słoiczek z zaczynem (za który bardzo dziękuję), który jest bazą wspaniałego, pysznego, wilgotnego, pełnego ziaren chleba. Z wyrobionych składników odkładamy 2-3 łyżki ciasta, aby użyć go do następnego pieczenia itd.

Mój R. stwierdził, że dawno takiego chleba nie jadł :)

Przyjemnej niedzieli!

 

Składniki na 2 bochenki:

1 kg mąki (żytnia lub pszenna) dałam pszenną

1 szklanka mąki (razowa, graham lub orkiszowa) dałam graham

1 szklanka otrębów (pszenne, owsiane, orkiszowe) dałam pszenne

3/4 szklanki siemienia lnianego

1/4 szklanki słonecznika

1/4 szklanki pestek dyni

4 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

4 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej

zaczyn z poprzedniego pieczenia

 

Przygotowanie:

Wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Dodać zaczyn, wodę mineralną i dobrze wymieszać. Odstawić w misce na 2 godziny. Odłożyć zaczyn do słoiczka (2 -3 łyżki) i wstawić do lodówki. Zaczyn w lodówce może być przechowywany przez 2 tygodnie. Przełożyć ciasto do foremek (o wymiarach 30 x 11 cm) wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami i zostawić w ciepłym miejscu na 10-12 godzin.

Piec w 210oC około 1 godziny.

Wystudzić na kratce.

Smacznego!

chleb z ziarnami5