Chlebek bananowo – orzechowy

I love bananas

 

Co tu wiecej mówić – zakochałam się w ciastach z dodatkiem bananów, bo są bardzo wilgotne, cudnownie aromatyczne i można do nich dodawać ulubione dodatki: orzechy, czekoladę, rodzynki, żurawinę – co kto lubi – u mnie dzisiaj z dużą ilością orzechów włoskich i małą garścią rodzynek.

Jutro wyjeżdżamy na Majówkę w Tatry. Do mojego plecaka, który jest już wystarczająco ciężki, a nawet za ciężki aby go nosić całymi dniami na plecach napewno spakuję ten chlebek – będzie idealny jako pożywna przekąska!

Chociaż przyżyłam już 4 obozy harcerskie, kilka zimowisk i biwaków to odzwyczaiłam się od nie spania w swoim łóżku, spaniu w śpiworze, braku własnej łazienki, dĽwigania swojego życia na plecach to wiem, że napewno będzie super!

Przepis pochodzi z bloga: Smaki mojego życia

Polecam serdecznie!

 


 

Składniki:

150 g masła

3 jaja

150 g cukru

4 bardzo dojrzałe banany

350 g mąki pszennej razowej (dałam pszenną)

3 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier wanilinowy

1/2 łyżeczki sody

100 g drobno posiekanych orzechów włoskich

100 ml mleka

 

Piekarnik nagrzać do 170oC.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i miksować aż powstanie gładka masa. Banany rozgnieść widelcem na puree i dodać do masy maślan0 – jajecznej. Mąkę, sól, proszek, orzechy, cukier wanilinowy razem wymieszać i dodawać do masy maślanej na przemian z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Przygotować keksówkę o długosci 30 cm, wysmarować ją dokładnie masłem, obsypać bułką tartą i napełnić ciastem formę.

Piec ok 60 minut – do suchego patyczka. Jeśli się będzie za szybko rumienić przykryć papierem do pieczenia.

Smacznego!

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>