Puszyste, delikatne czekoladowe ciasto przełożone i udekorowane warstwą bitej śmietany i bananów skropionych sokiem z cytryny.

Lubicie takie połączenia?

Jeśli tak zdążycie zrobić ciasto jeszcze dzisiaj np. do popołudniowej kawy.

Miłego dnia!

 

Składniki:

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 małe lub 3 duże jajka 

200 g cukru

90 ml oleju

70 ml mleka

2 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

300 ml śmietany kremówki 30%

1 1/2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki cukru pudru

4 banany

kakao do posypania

sok z jednej cytryny do skropienia bananów

 

Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować (około 6-7 minut) na puszystą masę. Następnie dodać na przemian olej i mleka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do reszty składników i zmiksować na gładką masę.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać ciasto.

Piec w 200oC około 35-40 minut (do suchego patyczka).

Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

2 banany obrać, pokroić na pół wzdłuż i wszerz. Skropić sokiem z cytryny (te banany będą w środku ciasta).

Resztę bananów pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do dekoracji.

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. ¦mietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i żelatynę, zmiksować. 

Na pierwszy blat wyłożyć 2 łyżki śmietany kremówki, wyrównać na wierzchu, na to poukładać banany, wyłożyć 3/4 śmietany. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę śmietany, udekorować plasterkami bananów. Wierzch posypać kakao.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!