Crusty Hard Rolls

Crusty Hard Rolls

  Bułki mega puszyste, delikatne i mięciutkie wewnątrz, z zewnątrz chrrrupiące i posypane makiem – przedstawiam Wam Crusty Hard Rolls :) Polecam...
Czekoladowe ciasto z gruszką

Czekoladowe ciasto z gruszką

  Bardzo dobre połączenie słodkich, całych gruszek zanurzonych w wilgotnym, czekoladowym cieście. Wypiek jest bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Spróbujcie koniecznie!  ...
Bułki z czosnkiem i ziołami

Bułki z czosnkiem i ziołami

  Na sobotnie śniadanie zapraszam na przepyszne, bardzo puszyste, delikatne bułki pszenne z nadzieniem z masła z dodatkiem świeżego czosnku, pietruszki i...
Tartaletki z panna cottą i borówkami

Tartaletki z panna cottą i borówkami

  Delikatne, kruche ciasto, do tego nadzienie z panna cottą :) Wierzch udekorowany owocami borówki amerykańskiej. Brzmi pysznie? Cudne, małe tartaletki, które...
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  Jeśli tak samo jak ja uwielbiacie drożdżowe wypieki to zapraszam Was na ciasto drożdżowe pachnące pieczonymi śliwkami z chrupiącą, maślaną kruszonką....
Makaronowe muszle nadziewane warzywami

Makaronowe muszle nadziewane warzywami

  Nie macie pomysłu na obiad? Polecam zapiekankę makaronową z nadzieniem z sezonowych warzyw i odrobiny ulubionej kiełbasy w sosie pomidorowym, zapiekaną pod...
Mini pizze - idealne!

Mini pizze – idealne!

  Skusisz się na mini pizzę na delikatnym drożdżowym cieście z moimi ulubionymi dodatkami: serem, cebulą, pomidorami, pieczarkami, ziołami i sosem pomidorowym?...
Wielkie otwarcie i sernik idealny

Wielkie otwarcie i sernik idealny

Witam Was serdecznie na nowym blogu www.pieczarkamysia.pl przeniesiony z www.pieczarkamysia.blox.pl (który prowadziłam przez prawie 3 lata). Od dzisiaj po nowe wpisy zapraszam...
Ciasto waniliowe z jabłkami

Ciasto waniliowe z jabłkami

Szybkie, proste, ucierane ciasto z dodatkiem wanilii i jabłek. Delikatne, puszyste, nie za suche, takie jak lubimy. Idealne do popołudniowej kawy. W...
Grissini

Grissini

Słyszeliście o grissini? To rodzaj włoskiego pieczywa, wyrabianego wg przepisu podobnego do tego na pizzę :) znane podobno już od XIV w. ...
Tort bezowy z kiwi

Tort bezowy z kiwi

  Zapraszam Was na mój pierwszy tort bezowy. Chrupiące blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z nutą cytryny....
Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki dla fanów kokosa. Intensywnie kokosowe, delikatne, puszyste, wilgotne i smaczne. Polane z wierzchu polewą czekoladową sprawiają, że życie staje się słodsze...

Pyszne, kruche ciasto pokryte warstwą dżemu truskawkowego, które rewelacyjnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru, posypane maślaną kruszonką. Ciasto jest dość słodkie, dlatego następnym razem ograniczyłabym ilość cukru w cieście i kruszonce, ale ogólnie – ciasto pierwsza klasa! :) 

Pozdrawiam i życzę słodkiego wieczoru ;-)

Źródło przepisu:Dorotus76

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

185  g masła

3 duże żółtka

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

1 kg rabarbaru

6 łyżek cukru

1/2 szklanki dżemu truskawkowego 

Kruszonka:

185 g mąki pszennej

100 g cukru

125 g masła

cukier waniliowy (1 opakowanie)

Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok – około 2 – 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku**.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

Piec okolo 30 – 40 minut w temperaturze 180oC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

* podpiekałam ciasto około 15 – 20 minut

** odsączony sok warto zlać i rozcieńczyć wodą – dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z rabarbaru do ciasta!

Smacznego :)??



Zobacz również:

Share this article

Poprzedni wpisDrożdżówka sypana z jabłkami i rabarbarem Następny wpisBułki z przedziałkiem

Skomentuj mój wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Pinterest