Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

  Od koleżanki Taty dostałam słoiczek z zaczynem (za który bardzo dziękuję), który jest bazą wspaniałego, pysznego, wilgotnego, pełnego ziaren chleba. Z...
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Ekspresowe, proste i nieskomplikowane ucierane ciasto, idealnie współgrające z kwaskowatym rabarbarem. Wierzch wykańcza delikatna kruszonka. Ciasto jest miękkie, sprężyste, nie za suche,...
Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

  Z okazji dzisiejszego święta, z czerwonym akcentem muffiny z truskawkami. Puszyste, wilgotne, delikatne i ładnie wyrośnięte. Bardzo łatwe i proste w...
Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżówki z serem i truskawkami

  Puszyste, delikatne drożdżówki z twarogowym nadzieniem i truskawkami. Idealne na śniadanie lub deser do popołudniowej kawy. Ciasto jest pyszne również kolejnego...
Wielkie otwarcie i sernik idealny

Wielkie otwarcie i sernik idealny

Witam Was serdecznie na nowym blogu www.pieczarkamysia.pl przeniesiony z www.pieczarkamysia.blox.pl (który prowadziłam przez prawie 3 lata). Od dzisiaj po nowe wpisy zapraszam...
Ekstremalnie czekoladowe ciasto

Ekstremalnie czekoladowe ciasto

    Moje pierwszy wrażenie po spróbowaniu ciasta? „Wow! To ciasto jest obłędne pyszne”. Przynajmniej mi bardzo przypadło do gustu i również...
Babeczki czekoladowe z bananem

Babeczki czekoladowe z bananem

  Dzień dobry! Do porannej kawy babeczki czekoladowe z plasterkami banana. Puszyste, wilgotne, intensywnie czekoladowe, bo z dodatkiem gorzkiej czekolady i kakao....
Grissini

Grissini

Słyszeliście o grissini? To rodzaj włoskiego pieczywa, wyrabianego wg przepisu podobnego do tego na pizzę :) znane podobno już od XIV w. ...
Tort bezowy z kiwi

Tort bezowy z kiwi

  Zapraszam Was na mój pierwszy tort bezowy. Chrupiące blaty bezowe przełożone kremem z bitej śmietany i serka mascarpone z nutą cytryny....
Ciasto jak 3 bit

Ciasto jak 3 bit

  To jedno z najpyszniejszych ciast jakie jadłam w życiu! Jest boskie w smaku! Bardzo szybkie do zrobienia, bo bez pieczenia. Wystarczą...
Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki kokosowe z polewą czekoladową

Muffinki dla fanów kokosa. Intensywnie kokosowe, delikatne, puszyste, wilgotne i smaczne. Polane z wierzchu polewą czekoladową sprawiają, że życie staje się słodsze...
Tiramisu z malinami na biszkopcie

Tiramisu z malinami na biszkopcie

Idealny deser na upalne lato, bo przechowywany jest w lodówce, a do tego jest lekki i owocowy. Dzisiaj polecam tiramisu na biszkopcie...

Pyszne, kruche ciasto pokryte warstwą dżemu truskawkowego, które rewelacyjnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru, posypane maślaną kruszonką. Ciasto jest dość słodkie, dlatego następnym razem ograniczyłabym ilość cukru w cieście i kruszonce, ale ogólnie – ciasto pierwsza klasa! :) 

Pozdrawiam i życzę słodkiego wieczoru ;-)

Źródło przepisu:

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

185  g masła

3 duże żółtka

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

1 kg rabarbaru

6 łyżek cukru

1/2 szklanki dżemu truskawkowego 

Kruszonka:

185 g mąki pszennej

100 g cukru

125 g masła

cukier waniliowy (1 opakowanie)

Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok – około 2 – 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku**.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

Piec okolo 30 – 40 minut w temperaturze 180oC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

* podpiekałam ciasto około 15 – 20 minut

** odsączony sok warto zlać i rozcieńczyć wodą – dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z rabarbaru do ciasta!

Smacznego :)??



Zobacz również:

Share this article

Poprzedni wpisDrożdżówka sypana z jabłkami i rabarbarem Następny wpisBułki z przedziałkiem

Skomentuj

Imię (wymagane)

Strona www

Pinterest