Pyszne, kruche ciasto pokryte warstwą dżemu truskawkowego, które rewelacyjnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru, posypane maślaną kruszonką. Ciasto jest dość słodkie, dlatego następnym razem ograniczyłabym ilość cukru w cieście i kruszonce, ale ogólnie – ciasto pierwsza klasa! :) 

Pozdrawiam i życzę słodkiego wieczoru ;-)

Źródło przepisu:Dorotus76

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

185  g masła

3 duże żółtka

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

1 kg rabarbaru

6 łyżek cukru

1/2 szklanki dżemu truskawkowego 

Kruszonka:

185 g mąki pszennej

100 g cukru

125 g masła

cukier waniliowy (1 opakowanie)

Makę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok – około 2 – 3 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku**.

Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.

Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

Piec okolo 30 – 40 minut w temperaturze 180oC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

* podpiekałam ciasto około 15 – 20 minut

** odsączony sok warto zlać i rozcieńczyć wodą – dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z rabarbaru do ciasta!

Smacznego :)??