Pomysł i ciasto z malinami 

Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie zsiadłego mleka w Waszych domach musicie koniecznie upiec to ciasto! Nie raz mam problem ze skwaszonym mlekiem, którego nikt nie lubi, dlatego potanowiłam trochę pokombinować, troche poczarowałam, pododawałam i wyszło…

…pyszne, wilgotne, puszyste, delikatne, leciutkie sam raz na letnie popołudnie z wartwą malin, które idealnie pasują do tego wypieku na biało-czarym cieśnie, które jest fikuście poprzeplatane. bardzo proste i szybkie do upieczenia. 

Serdecznie polecam!

 

 

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki + dodatkowe 2 łyżki

1 i 1/2 szklanki cukru

1 jajko

1/2 szklanki oleju

2 łyżki kakao (płaskie)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka

250-300 g malin

Do miski wbić jajko, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać olej, zsiadłe mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej połowy 2 łyżki kakao. Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm, wysmarować ją masłem, obsypać mąkę i wylewać do formy dużą łyżką raz białą raz ciemną masę. Następnie wykałaczką zrobić pare „ósemek” w cieście, aż powstaną ładne ‚esy floresy’. Na wierzch ciasta wysypać maliny i delikatnie je wcisnąć w ciasto.

Piec 40-45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 200oC . Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!