Tropikalne połączenie

Mój R., który nie lubi wiórek kokosowych zjedł na raz połowę keksówki, więc myślę, że ciastu należą się brawa : ) Kawałki ananasów nadają słodki i nawilżający akcent, wiórki kokosowe są tylko delikatnie wyczuwalne. Dla mnie bardzo pyszne!

Ciasto warte wyprówania, bo przepis i smak jest dość oryginalny : ), ale dla fanów kokosu i ananasów – rarytas!

Przepis z książki „Easy to make! Cakes & Bakes”

Pozrawiam serdecznie i życzę miłego dnia ; – )

 

 

Składniki:

125 g masła, niesolonego, plus dodatkowo do posmarowania

150 g mąki pełnoziarnistej, przesianej (dałam zwykłą pszenną)

125 g ciemnego cukru muscovado

2 średnie jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)

50 g wiórek kokosowych, plus dodatkowo do dekoracji

400 g ananasów w puszce, odcedzonych i grubo pokrojonych

cukier puder do dekoracji

 

Piekarnik nastawić na 180oC.

Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia małą foremkę keksową.

Mąkę i cukier umieścic w misce i dobrze wymieszać, tak aby cukier z mąką dobrze się połączyły. Dodać pozostałe składniki i ucierać do gładkości.

Masę przełożyć do przygotowanej foremki wyrównać powierzchnię i lekko nawilżyć 2 łyżkami zimnej wody (pędzelkiem).

Piec przez 50 minut. Jeśli to konieczne, przykryć folią 10 minut przed końcem pieczenia.

Pozostawić w foremce przez 10 minut po czym wyjąć na kratkę i wystudzić. Udekorować odrobiną wiórek i cukrem pudrem.

Smacznego! : )