Ciasto z bitą śmietaną i polewą czekoladową

Z upieczonego poniżej biszkopta zrobiłam pyszne ciasto :)

Biszkopt należy przekroić na dwa blaty i przełożyć je dużą ilością bitej śmietany. Wierzch polać ulubioną polewą czekoladową i gotowe! 

Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrobienia,  a rozkosz dla podniebienia jest bezcenna ;-) 

Porada: Polecam biszkopt upiec dzień wcześniej przed przekładaniem go bitą śmietaną, bo trzeba poczekać aż ciasto całkowicie ostygnie.

Słodkiego dnia ;*

Składniki na biszkopt:

6 jajek

niecała 1 szklanka mąki pszennej

6 łyżkek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczki proszku do pieczenia

szklanki cukru

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki.

Tortownicę o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować brzegów masłem) przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt. 

Składniki na krem:

1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%

4 łyżki cukru pudru

4 łyżki żelatyny

4 łyżki gorącego mleka

W gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do przestygnięcia. ¦mietanę ubić z cukrem pudrem, dodać przestygniętą żelatynę i zmiksować całość.

Biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć bitą śmietaną. Wierzch biszkopta polać ulubioną polewą czekoladową.

Smacznego :-)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>