Ciasto z jabłkami i cynamonem

 

Relaksuję się i odzyskuję pozytywną energię w kuchni. Po dzisiejszym kolokwium musiałam odpocząć od nauki i zrobić coś pysznego, dlatego dzisiaj zapraszam na…

…pyszne, wilgotne, maślane, bardzo puszyste ciacho z kawałkami jabłek i sporą porcją cynamonu. Ciasto bardzo szybkie do zrobienia – idealne do popołudniowej kawy lub herbaty z miodem.

Uwaga! Należy pamiętać, aby do pieczenia ciasta jajka, mleko i masło miało pokojową temperaturę.

Polecam!

Autorka przepisu: Asia z Kwestii Smaku

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka mleka
2 łyżki ajerkoniaku lub Advocaata (można pominąć lub dać 1 łyżkę rumu – ja dałam Malibu)
150 g bardzo miękkiego masła i 2 łyżki oliwy extra vergine lub tylko masło – 170 g
1 szklanka cukru (można dać mniej)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jajka
2 średnie jabłka (około 500 g), pokrojone na ćwiartki a następnie w plasterki, skropione łyżeczką soku z cytryny


Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Tortownicę o średnicy około 23 cm posmarować masłem. Przygotować jabłka, skropić cytryną aby nie ściemniały.

Obydwie mąki przesiać do miski, dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i dokładnie wymieszać. W oddzielnej miseczce wymieszać mleko z ajerkoniakiem.
Utrzeć miękkie masło z połową (1/2 szklanki) cukru na białą i puszystą masę. Na koniec wciąż ucierając dodawać stopniowo oliwę. Resztę cukru wymieszać z cynamonem.
Nadal ucierając dodawać po jednym jajku i miksować po każdym dodanym przez około 1 – 2 minuty aż całkowicie połączą się z masą.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mieszankę z mąką w 3 partiach na zmianę z mlekiem (również w 3 partiach), cały czas miksując na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Partie mleka i mąki dodajemy jedna po drugiej, bez przerw.
Połowę masy wyłożyć do formy, na wierzchu położyć plasterki jabłek (mogą na siebie nachodzić). Posypać połową mieszanki cukru i cynamonu, wyłożyć resztę masy, posypać pozostałym cukrem.
Wstawić do piekarnika i piec przez 35 – 40 minut do suchego patyczka aż wierzch będzie zrumieniony i chrupiący.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>