Czekoladki z nadzieniem na Walentynki

Powiedz „Kocham Cię” w słodki sposób.

Z okazji Walentynek czekoladki w kształce serc. Pyszne, czekoladowe, delikatne z mlecznym nadzieniem, szczyptą chili i chrupiącym orzechem w samym środku.

Życzę dużo miłości przez cały dzień!

Składniki na 10 czekoladek:

150 g czekolady mlecznej

2 łyżki masła

1 łyżka słodkiej śmietany 30%

20 mniejszych lub 10 większych orzechów laskowych

szczypta sproszkowanego chili

 

100 g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wysmarować łyżeczką lub pędzelkiem foremki (u mnie na lod w kształcie serc) i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W Tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej 50 g mlecznej czekolady, dodać masło, śmietankę, szczyptę chili i gotować na delikatnym gazie aby masa zgęstniała. Ostudzić.

Do każdej foremki nałożyć nadzienie, na środek każdej czekoladki położyć jeden lub dwa orzechy. Odstawić na 10 minut. ?

Resztę czekolady mlecznej ponownie podgrzać w kąpieli wodnej i zalać wierzch każdej foremki, aby powstał spod czekoladki. Odstawić do schłodzenia. 
Gotowe czekoladki po ostygnięciu delikatnie wyjmować z foremki (ja zostawiłam je na całą noc).
*Uwaga nie schładzać w lodówce, ponieważ czekolada zmatowieje!
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>