Czekoladowe ciasto z cukinią

Gdy najdzie Cię ochota na coś mega czekoladowego to…

… zapraszam na ciacho!

 

 

Wczoraj bułeczki z ziemniakami, dzisiaj ciasto z cukinią. Kolejny przepis z dodatkiem warzyw spisał się na piątkę. 

Wilgotne, zdecydowanie dla fanów czekolady, miękkie, oblane polewą czekoladową, sprężyste, ale delikatne – nie tak ciężkie i zbite jak brownies. Jeśli macie obawy co do cukini to ‚spoko oko’ – wcale jej nie czuć, a jedynie nadaje ciastu wyjątkowej wilgotności i długo zachowuje świeżość. Można mieć mniejsze wyrzuty sumienia po zjedzeniu kawałka tego cuda, bo przecież cukinia to cenne źródło witamin A, B1, B2, B3, B6 , C oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń i żelazo.

Mojemu R. bardzo smakowało (chociaż On nie za bardzo nie lubi takich eksperymentów), a ja życzę Wam miłego dnia i idę po następny kawałek :)

 

Autorka przepisu: Dorotus76

 


Składniki na ciasto:

115 g miękkiego masła

pół szklanki oleju

250 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 duże jajka

pół szklanki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

60 g kakao

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie )

2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach ( ok. 340 g )

60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

 

Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól, zmiksować. Po kolei wbijać jajka, nie przestając miksować.

Dodawać mąkę, na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę o wymiarach 22×33 cm ( u mnie tortownica o średnicy ok 24 cm ), wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temp. 160 st. C, przez ok 35 – 45 minut  ( piekłam dłużej, ok godziny ). Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

40 g masła

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Rozsmarować na cieście.

Smacznego ; )


Odpowiedz na „ogrodybabilonuAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>