Devil’s food cake i 21 tulipanów

 23 stycznia 1990 roku o godzinie 8:15 urodziła się mała Sara

 

Zrozumiałam od razu dlaczego jestem rannym ptaszkiem, kiedy zobaczyłam w  albumie, który zrobiła kiedyś moja mama o mnie, że urodziłam się dość wczesną porą, no i pewnie miałam najwiecej energii żeby pchać się tutaj na świat pełnego cudownych przeżyć i ciast, które mogę piec i się nimi zajadać : )

Dostałam dzisiaj piękne tulipany – 21 pięknych tulipanów od Radka rodzinki, za które bardzo, ale to bardzo dziękuję!

Na powitanie gości, którzy pamiętają o urodzinach upiekłam diabelskie ciasto – nie, że ja jestem niegrzeczna, oj nie, nie ; ) Bardzo spodobały mi się te dwa kolory – czekoladowe, ciemne ciasto przełożone anielską śmietanką. Ciasto jest wilgotne – chyba za sprawą maślanki, jest bardzo delikatne i puszyste. Można je przełożyć wszystkim – dżemem, kremem, u mnie waniliowa śmietana kremówka. Ciasto jest diabelnie pyszne!

Devil’s food cake pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jest polskim odpowiednikiem murzynka, ale ten jest o niebo lepszy! Charakteryzuje się tym, że ciasto pieczemy w dwóch oddzielnych formach i potem przekładamy, a nie jak w polskich tortach pieczemy jeden plat i kroimy go na dwa. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i szybkie – zachęcam i zapraszam na urodzinowe ciasto : )

 

 

 

Składniki:

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody

2 duże jajka, w temp. pokojowej

115 g masła, miękkiego 

 150 g cukru granulowanego

 200 g jasnego brązowego cukru



 

Mąkę, sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka roztrzepać w garnuszku (widelcem), dokładnie.

Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.Piec w temperaturze 180oC przez 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

 

Do przełożenia:

250 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

nasionka z 1 laski wanilii

1 łyżka cukru pudru

 Kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier. ¦mietaną przełożyć blaty ciasta i zostawić odrobinę aby posmarować nim wierzch ciasta. Udekorować w dowolny sposób. 

Smacznego :)

Dziękuję wszystkim bardzo za piękne życzenia i za pamięć :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>