Drożdżowe grzebyki z twarogiem

grzebyki drozdzowe z serem1

grzebyki drozdzowe z serem3 grzebyki drozdzowe z serem4

grzebyki drozdzowe z serem2

 

Bardzo smaczne, nie za słodkie, krucho-drożdżowe grzebyki z twarogiem. Są idealna jako II śniadanie lub podwieczorek. Wystarczy 1 grzebyk w dłoni i jesteś w niebie! :)

 

Składniki na ciasto:

420 g mąki

1 jajko

40 g świeżych drożdży

4 1/2 łyżki cukru

200 ml ciepłego mleka

120 g miękkiego masła

3 łyżki śmietany kremówki

 

Składniki na nadzienie:

600 g mielonego twarogu

5 łyżek cukru pudru

2 jajka

1 łyżka cukru wanilinowego

Drożdże łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku i zostawić na 15 minut aż drożdże się spienią. Mąkę przesiać do miski, dodać gotowy rozczyn, masło, śmietanę kremówkę, roztrzepanego jajko i resztę cukru. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Uformować ciasto w kulkę i włożyć do miski, przykryć ściereczkę i zostawić na 1 – 1 1/2 godziny aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość.

W tym czasie wymieszać wszystkie składniki na nadzienie., aby powstała gładka masa.

Ciasto rozwałkować i kroić na prostokąty, na końcu każdego prostokąta zrobić nacięcia. Nałożyć na końcu bez nacięć nadzienie i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Grzebyki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego napuszenia się ciasta drożdżowego (około 20 minut).

Piec około 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Gdy ciasto wyrośnie

grzebyki drozdzowe z serem51

grzebyki drozdzowe z serem8

Odpowiedz na „magmaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>