Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami i cynamonem3 Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami i cynamonem4 Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami i cynamonem

 

Znudziły się Wam ciasta drożdżowe ze śliwkami, a nadal macie ochotę na coś drożdżowego? Mam dla was rozwiązanie – polecam śliczne, drożdżowe zawijane ślimaczki ze śliwkami i cynamonem, które smakują obłędnie pysznie :)

 

Składniki na ciasto:

2  szklanki mąki pszennej chlebowej

1/2 szklanki letniego mleka

3 czubate łyżki cukru

1 jajko

50 g roztopionego masła

20 g świeżych drożdży

 

 

Składniki na nadzienie:

3 łyżki roztopionego masła

ok. ½ szkl. cukru trzcinowego

1-2 łyżki cynamonu

400 g śliwek pokrojonych w kostkę

 

W mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier i zostawić na 15 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn z drożdży i wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść rozwałkować ciasto  na kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać równo wymieszanym cukrem z cynamonem, rozłożyć na całej powierzchni pokrojone śliwki, zwinąć po krótszym boku w rulon i pokroić na 2-3 cm plasterki. Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm. Ponownie odstawić na pół godziny do podrośnięcia.

Piec w temperaturze 190º przez około 25 – 30 minut.

Po wystudzeniu można ślimaczki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami i cynamonem7

Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami i cynamonem5