Drożdżówka do odrywania z gruszka i cynamonem

Drożdżówka do odrywania z gruszka i cynamonem2

Drożdżówka do odrywania z gruszka i cynamonem6

Drożdżówka do odrywania z gruszka i cynamonem7

Drożdżówka do odrywania z gruszka i cynamonem3

 

Dzisiaj pyszna drożdżówka do odrywania z owocami gruszki i cynamonem. Bardzo delikatna i puszta. Idealna na II śniadanie i podwieczorek.

Drożdżówka bierze udział we wspólnym pieczeniu „jak gruszki na wierzbie” zorganizowaną przez Anię K., dziękuję Dziewczyny za wspólne pieczenie! :)

 

Składniki na ciasto:

400 g mąki

30 g świeżych drożdży

100 ml mleka

1/4 szklanki cukru

2 jajka

50 g miękkiego masła

 

Składniki na nadzienie

2 miękkie gruszki

2 łyżeczki cynamonu

30 g roztopionego masła

 

Drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki rozpuścić w ciepłym (nie gorącym mleku) i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, roztrzepane jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować ciasto w kulkę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Keksówkę o wymiarach 10 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Gruszki umyć, ubrać i obieraczką do warzyw pokroić owoce w cienkie paseczki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm. Ciasto posmarować masłem (zostawić odrobinę), posypać cynamonem i poukładać na całej powierzchni owoce gruszki.  Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków (otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30 x 10c m). Paski ułożyć jeden na drugim.  Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków (będziemy mieć 6 kawałków o wymiarze 5 x 10 cm). Kawałki wkładać do formy bokiem. Keksówkę zostawić na 30 minut do napuszenia. Wierzch posmarować odrobiną roztopionego masła i posypać cynamonem.

Piec w 180oC około 35 – 40 minut.

Ostudzić na kratce.

Smacznego!

Drożdżówka do odrywania z gruszka i cynamonem5

Drożdżówka do odrywania z gruszka i cynamonem4

Lista piekących w akcji „Gruszki na wierzbie”: