Drożdżowy warkocz ze śliwkami

Śliwkowy sezon wciąż trwa. drożdże.

 
Podaję przepis w oryginalne, ja jednak wykorzystałam połowę przepisu, bo zrobiłam mały warczyk dla znajomych w prezencie, bo zaraz wychodzimy na małe spotkanie ; ) Wszystkim życzę miłego wieczoru : )
 
 

Składniki na zaczyn:

4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych

1/2 szklanki letniego mleka

1/2 szklanki mąki pszennej

1/4 łyżeczki cukru

Ponadto na ciasto:

1/2 szklanki letniego mleka

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego

otarta skórka z połowy cytryny

szczypta soli

1/4 kostki rozpuszczonego masła

1 jajko

1 żółtko

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

śliwki węgierki, około 1 kilograma

składniki na kruszonkę:

180 g mąki pszennej

100 g cukru

cukier waniliowy – 16 g

pół kostki roztopionego masła

1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.

Dużą blachę o wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować warkoszyk. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni.

Smacznego : )

Odpowiedz na „anytsujxAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>