Grissini ziołowo – czosnkowe

 

 Bardzo lubię grissini, po pierwsze za ich smak, po drugie za prostote, a po trzecie za możliwość eksperymentowania z przepisami i dodatkami. Dzisiaj z ziołami i czosnkiem. Idealne do schrupania, nawet jako przekąska w ciągu dnia.

Chrup, chrup.

?

 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki ciepłej wody

30 g świeżych drożdzy

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli 

30 ml oliwy z oliwek (u mnie firmy Biolevita)

2 ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich

 

W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, ostawić na 15 minut. Do mąki dodać gotowy rozczyn, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła i 25 ml oliwy, wyrobić gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Odstawić na 45 – 60 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem. Z wyrobionego ciasta formować paluszki o takiej samej grubości i długości i układać je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec pozostałą oliwą przesmarować paluszki. 

Piec w 220oC około 10 minut (do złotego koloru).

Smacznego!



Oliwa pierwszego tłoczenia, uzyskiwana jest dzięki mechanicznemu tłoczeniu oliwek na zimno. W konsekwencji uzyskujemy olej roślinny o łagodnym smaku i zapachu.

?Najlepsze gatunki oliwy spożywczej – extra virgin – pochodzą m.in. z Hiszpanii, którą Państwu proponujemy. Jakość oliwy powoduje że nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno, zachowując tym samym swoje naturalne witaminy (A i E ) i minerały (fosfor, potas, żelazo), które wspomagają jej działanie zdrowotne.?
Oliwa z oliwek extra virgin bogata jest w tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a równocześnie podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Polecana jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.?
Ponadto oliwa z oliwek ma działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i jelit. Pomaga również przy kłopotach z zaparciami.?

Po więcej na temat firmy Biolevita i olejów w saszetkach zapraszam na stronę: klik, klik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>