Do niedzielnej popołudniowej kawy polecam…

 

…jabłecznik z bitą śmietaną, znany również pod nazwą „jabłecznik królewski”, bo naprawdę taki jest. 

Ciasto godne polecenia – ma delikatne biszkoptowe ciasto, przełożone zwięzłą masą z prażonych jabłek z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej, pokryte kołderkę z bitej śmietany, a wierzch jest posypany wiórkami czekoladowymi. Czy można pragnąć czegoś więcej? 

Mojemu R. bardzo smakowało, powiedział – „jest rewelacyjny!”

Życzę pysznej niedzieli, pełnej słońca, w gronie najbliższych : )

 

 

Składniki na biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę jabłkową:

1,2 kg jabłek

1 galaretka o smaku brzoskwiniowym

1/4 szklanki wody

 

Składniki na masę z bitej śmietany:

200 ml śmietany kremówki

1/2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym

 

Dodatkowo do dekoracji:

3-4 kostki mlecznej czekolady

 

Piekarnik nastawić na 180oC.

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, wysmarować ją masłem i obsypać mąką.

Białka oddzielić na żółtek i na puszystą pianę, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dalej wlać żółtka, wsypać proszek do pieczenia razem z mąką przesianą przez sitko. Wymieszać do połączenia się składników i przelać do formy. 

Piec 30-40 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

W czasie pieczenia biszkoptu umyć jabłka, obrać, usunać gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłkowych kosteczek. Kiedy z jabłek dostatecznie odparuje woda (jabłka mają być dość gęste, tak po około 20 minutach prażenia) dodać galaretkę i trzymać garnek na piecu dodatkowe 5 minut. Odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki, aby masa nie wsiąknęła w biszkopt.

Kiedy biszkopt będzie już wystudzony przekroić na 2 blaty jeden grubszy tj. 2/3 wysokości biszkoptu, drugi cieńszy 1/3 wysokości ciasta.

Na spód talerza, na którym będziemy podawać ciasto ułożyć większy blat, przełożyć masą jabłkową i przykryć cieńszym blatem.

Na wierzch przygotować masę z bitej śmietany: w 1/3 szklanki wody rozpuścić połowę galaretki i odstawić do lekkiego ostygnięcia, następnie dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem, pod koniec miksowania dodać galaretkę i wymieszać do połączenia się składników.

Na wierzch biszkoptu rozłożyć równo masę z bitej śmietany i udekorować startą na małych oczkach czekoladą.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego! :)