Wariacja smakowa jabłkowo – malinowa

 

 

Zakochacie się tak jak pieczarkamySia ; ) 

Pyszne, delikatne, kruche ciasto wypełnione po brzegi nadzieniem z prażonych jabłek i lekko kwaskowatych malin, pięknie pachnące goździkowo – cynamonowym aromatem.

Każdy prosił o dokładkę, dlatego zniknęło w oka mgnieniu ; )

Polecam! :)

 

 

Składniki na ciasto : 

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g masła, posiekanego

1/3 szklanki cukru pudru

2 duże jajka lub 3 małe

 

Dodatkowo:

1 kg jabłek

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki zmielonych goĽdzików

1 szklanka malin

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w misce na gładkie ciasto. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm  wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części, 2/3 wyłożyć spód i boki formy. I włożyć do lodówki na 30 minut. 1/3 pozostałego ciasta włożyć do zamrażarki.

W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki i włożyć je do garnka. Wlać 1 łyżkę wody, cukier waniliowy i prażyć aż jabłka całkowicie się rozpadną (około 15-20 minut). Delikatnie przestudzić i dodać maliny. 

Włączyć piekarnik na 180oC.

Z lodówki wyjąć tortownicę i włożyć ją do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W czasie pieczenia wyjąć resztę ciasta z zamrażarki i rozwałkować je na okrąg o średnicy 22 cm. Po 10 minutach wyjąć z piekarnika formę i wypełnić musem owocowym, a na wierzchu położyć rozwałkowane ciasto?.

Piec 50 minut i studzić w formie i udekorować cukrem pudrem.

Smacznego ; )