Jabłecznik z migdałową kruszonką

Jabłecznik z migdałową kruszonką

Jabłecznik z migdałową kruszonką2

Jablecznik z migdalowa kruszonka

Jabłecznik z migdałową kruszonką7

Jabłecznik z migdałową kruszonką5

 

Jabłecznik na kruchym spodzie z grubą warstwą jabłek i migdałową chrupiącą  kruszonką. Palce lizać! :)

 

Składniki na ciasto:

200 g masła

2 szklanki mąki

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

 

Składniki na kruszonkę:

70 g masła

70 g cukru

100 g mielonych migdałów

70 g mąki

 

Dodatkowo:

1 1/2 kg jabłek

3-4 łyżki bułki tartej

 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aby powstała lśniąca, gładka masa. Wyłożyć ciastem blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia. Spód podpiec przez około 10 – 15 minut w temperaturze 180ºC.

W trakcie pieczenia obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zrobić kruszonkę: masło rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę i migdały i wymieszać, aby powstały okruchy ciasta. Odstawić.

Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, posypać  bułką tartą, aby pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka i posypać kruszonką.

Piec w 180oC około 40 minut (do złotego koloru kruszonki).

Smacznego : )

 

Jabłecznik z migdałową kruszonką6

Odpowiedz na „KamilaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>