Degustacja porzeczek.

Czym różni się czarna od białej i czerwona od czarnej porzeczki? Dla mnie zawsze był to ten sam owoc, ale dzisiaj postanowiłam zrobić degustację i już wiem, że każda w smaku ma coś wyjątkowego.

Biała – jest najsłodsza ze wszystkich, ma delikatną skórkę, najłągodniejszy smak i aromat

Czerwona – najbardziej kwaśna ze wszystkich, ma najwięcej pestek, delikatną skórka, ma największe owoce

Czarna – o kolorze ciemno-filioletowej ma najgrubszą skórkę, jest najmniej kwaskowata i najbardziej aromatyczna

Ja wybieram białą za najlepszą odmianę, a jaka Wam najbardziej smakuje?

Szczerze? Dzisiejsze ciasto jest dziecinnie proste, bardzo szybkie w wykonaniu, dłużej zabrało mi czasu zrywanie porzeczek z krzaczka niż jego przygotowanie, bo wystarczy wszystkie składniki wsypać do miski, nie potrzebny nam mikser (Kasiu S.. która nie ma miksera we Wro musi koniecznie spróbować) i gotowe.

Z porzeczkami, bo ciasta z dodatkiem tych cudownych kolorowych kuleczek smakują zawsze wyśmienicie, z chrupiącą i słodką kruszonką, która przełamuje kwaśne owoce. Jest tak pyszne, że z każdą minutą jest go coraz mniej, bo co chwile ktoś podchodzi do blaszki i dokrawa na dokładkę. Puszyste, delikatne, z dużą ilością owoców – takie jakie lubimy. Moja mama, R. są zachwyceni :-)

Naprawdę polecam!

Autorka przepisu: Asia z Kwestii Smaku (z moimi małymi zmianami i dodatkami)

 

 

Składniki na ciasto:

1 mały (do 200 g, u mnie jogurt 180 g z Jogobelli formy Zott) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:

3 kubeczki mąki

2 i 1/2 kubeczka cukru (dałam niepełne 2 szklanki)

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jaja1 kubeczek oleju roślinnego

Składniki na kruszonkę:

50 zimnego masła

1/4 szklaki cukru

1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

około 2,5 szklanki porzeczek – u mnie biała i czarna

Wymieszać mąkę z proszkiem dopieczenia, dodać resztę składników i wymieszać na gładką masę. Przygotować prostokątą formę o wymiarach 25×35 cm, wysmarać masłem, posypać mąką i przelać do niej ciasto. Na wierzch poukładać owoce.

Przygotować kruszonkę – do miski włożyć wszystkie skłądniki i połączyć tworząc drobne okruszki i posypać nimi wierzch ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie koniecznościpiec ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko wymieszać! Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

Smacznego!