?

?

 

Pyszne, wilgotne, proste ciasto z dużą ilością jogurtu greckiego, pachnące latem i truskawkami. Posypane cukrem pudrem przypomina mi smak dzieciństwa.

Polecam do popołudniowej kawy ;-)

Źródło przepisu: Ola

 

Składniki:

500 g truskawek

250 g mąki

2 duże jajka

6 łyżek cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g masła lub masła roślinnego

300 g jogurtu greckiego

cukier puder do posypania

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypujemy po jednej łyżce do utartych składników. Mąkę dodajemy na przemian z jogurtem i bardzo delikatnie mieszamy, najlepiej widelcem.

Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę (u mnie o wymiarach 21 cm x 26 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto, które powinno być bardzo gęste, wykładamy na blachę, wygładzamy. Na wierzch układamy w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki.

Pieczemy około 50 min w temperaturze 160oC. Studzimy na zewnątrz piekarnika. 

Smacznego!