Kruche ciasto z rabarbarem1  Kruche ciasto z rabarbarem3

Kruche ciasto z rabarbarem5

Kruche ciasto z rabarbarem4

Kruche (nie za twarde, niezbyt zbite) ciasto, z którym bardzo dobrze się pracuje, posmarowane konfiturą truskawkową z dużą ilością rabarbaru. Idealnie do popołudniowej kawy na poprawę humoru w tak deszczowy dzień.

 

Źródło przepisu: Aga (z moimi zmianami)

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanki mąki ziemniaczanej

8 łyżek cukru

200 g masła

3 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki konfitury truskawkowej

ok. 600-700 g rabarbaru

Wymieszać oba rodzaje mąki, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Można również wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować, a potem tylko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, większą i mniejszą (3/4 i 1/4).
Większą częścią ciasta wylepić dno foremki 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować cienko konfiturą. Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać 4 łyżki cukru i wymieszać. Wyłożyć na ciasto rozkładając równomiernie. Pozostałe ciasto, skubiąc małe kawałki rozłożyć po wierzchu, posypać pozostałymi 2 łyżkami cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem, aby ładnie się prezentowało.
Smacznego!
Kruche ciasto z rabarbarem21