losos w ciescie francuskim3

losos w ciescie francuskim

losos w ciescie francuskim4

 

Bardzo smaczny sposób na przygotowanie łososia. Obtoczony w pesto z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku, zapieczony w cieście francuskim. Palce lizać : – )

Miłego dnia!

 

Składniki podstawowe:

300 g ciasta francuskiego

500 g filetów łososia

 

Składniki na marynatę:

3 ząbki czosnku pokrojonych w cienkie plasterki

3 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz

 

Składniki na pesto:

180 g suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 pęczek bazylii

sól, pieprz

 

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane do posmarowania

garść sezamu

 

Odciąć skórę z łososia i podzielić go na 5 równych części. Składniki na marynatę wymieszać, łososia włożyć do marynaty i odstawić na 1 godzinę w lodówce.

Składniki na pesto włożyć do malaksera i zmiksować.

Ciasto francuskie podzielić na 5 równych części. Filety z łososia obłożyć z jednej strony łyżeczką pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć kolejną łyżeczką pesto. Łososia oblepić ciastem francuskim i przycisnąć boki widelcem. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.

Piec w 190oC przez 20-25 minut.

Smacznego!

losos w ciescie francuskim6

losos w ciescie francuskim2