Makowiec z wiśniami



 

Najpyszniejszy makowiec jaki jadłam w życiu. Na kruchym, smacznym spodzie. Masa makowa jest wymieszana z ugotowanym wcześniej budyniem, dlatego jest wilgotna i nie kruszy się podczas krojenia. Na wierzchu poukładane są wiśnie z syropu, które idealnie komponują się z makiem. Do tego ozdobna kratka na górze. 

Makowic zrobił furorę na świątecznym stole!

Polecam wypróbować.

 

Przepis dostałam od Babci Marylki

Składniki na ciasto: 

1/2 kg mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

125 g cukru

250 g masła

1 jajko

8 łyżek zimnej wody

2 łyżki bułki tartej

 

Składniki na masę makową:

500 g maku 

150 g cukru

3 jajka

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

750 ml mleka

200 g śmietany 18%

 

Dodatkowo:

1 słoik wiśni 

 

Z podanych składników (oprócz bułki tartej) zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy, ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, resztę odłożyć na kratkę.

Mak sparzyć mlekiem i zmielić 2-krotnie. Budynie wymieszać z cukrem i 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodać rozmieszany budyń i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z makiem, roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Masę wyłożyć na ciasto. Wiśnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku i poukładać wiśnie. Z reszty ciasta zrobić kratkę i ułożyć na masę makową.

Piec w 180oC około 1 godzinę (tak aby kratka była złota).

Smacznego! :)


Odpowiedz na „jolantaszyndlarewiczAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>