rogaliki z makiem3

rogaliki z makiem rogaliki z makiem2

 

Dzień dobry! Dzisiaj na śniadanie bardzo maślane, chrupiące rogaliki, posypane w wierzchu makiem -przepyszne!

Udanego dnia :)

 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

Składniki na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

580 g mąki pszennej

2 małe jajka

1 łyżka soku z cytryny (pominęłam)

1 łyżka oleju słonecznikowego

1,5 łyżki cukru

pół łyżeczki soli

1 szklanka letniego mleka (250 ml)

60 g roztopionego masła

20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

 

Ponadto:

50 g roztopionego masła

1 jajko do posmarowania

mak do posypania

 

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstepach, odstawić do napuszenia (powinny podwoić objętość).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 – 25 minut. Studzić na kratce.

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką

rogaliki z makiem maslane4