Maślankowe ciasto jabłkowe

Moja Królowa i pyszne jabłkowe ciasto

 

Ciasto naprawdę godne polecenia, niby takie niepozorne, ale naprawdę bardzo dobre! Wilgotne, bardzo jabłkowe, z delikatną nutką cynamonu, wręcz rozpływa się w ustach, z niską zawartością tłuszczu z moją ulubioną maślanką. Bardzo szybkie w wykonaniu. Podczas pieczenia pachnie w całym domu tak, że moja mama kroiła jeszcze gorący : )

Zawsze jak przyjeżdzam do domu do Ostrzeszówka mam zwyczaj chodzenia do Babci Marylki ze świeżo upieczonym ciastem, często jeszcze ciepłym na pierwszą degustację! Dzisiaj również tak było – Babci bardzo smakował ;) a to przecież moja prawdziwa królowa wypieków : ) śmię myśleć, że pokonałaby nawet światowej sławy Nigellę ; )

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczaka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

8 łyżki masła (+do nasmarowania formy)

1 i 1/3 szklanki cukru

1 szklanka maślanki

2 jajka

2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek

2 łyżki brązowego cukru

 

Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i dalej ubijać. Do ubitego masła dodać 1/3 suchych składników, następnie na zmianę maślankę i resztę składników suchych w 2 częściach. Ciasto dokładnie wymieszać, ale nie mieszać za długo- tylko do połączenia składników.
Foremkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki, przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć obrane, pokrojone jabłka. Wierzch obsypać brązowym cukrem (można dodać także jeszcze szczyptę cynamonu).

Piec w temp. ok. 200oC przez 40 minut.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>