Maślankowe ciasto z jabłkami i czekoladą

 Tęsknota za blogowaniem i maślankowiec

 

Na wstępie pragnę przeprosić z całego serca, że zaniedbuję Wasze cudowne blogi, na widok których dostaję ślinotoku, że rzadko tutaj ostatnio bywam, ale jest to spowodowane brakiem internetu w nowym mieszkaniu we Wrocławiu, ale to kwestia czasu i niebawem będę już cały czas z Wami (już nie mogę się doczekać).

W ramach przeprosin zapraszam serdecznie na kawałek ciasta, które jest naprawdę pyszne! Wilgotne, maślankowe (jedno z moich ulubionych!, jak w składnikach na ciasto jest maślanka od razu wiem, że wyjdzie boskie!), z kawałkami czekolady, pokrojonymi w kostkę jabłkami, cynamonowym aromatem, delikatnie posypane kakao ze szklankę ciepłego mleka smakuje rewelacyjnie!

Pozdrawiam i tęsknię :) 

 

 

Składniki na ciasto:

 

2 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

1 ½ szklanki maślanki

½ szklanki oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżki kakao

4 jajka

50 g gorzkiej czekolady

3 jabłka

 

 

Piekarnik włączyć na 180oC.

Czekoladę drobno posiekać i odłożyć na bok.

Jabłka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać cynamonem i odłożyć

Jajka ubić na pusztą masę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie do misy miksera dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Dokładnie wymieszać. Wlać maślankę na zmianę z olejem.  Na koniec dodać czekoladę i jabłka.

Formę o wymiarach 23 x 23 cm wysmarować masłem, obsypać mąkę i przelać gotową masę.

Piec 45-50 minut, do suchego patyczka.

Po ostudzeniu można delikatnie oprószyć kakao.

Smacznego!

 

Odpowiedz na „ugotujmyAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>