Muffinki z brzoskwiniami i słonecznikiem

Pojechaliśmy na narty w góry a na drogę wzięłam dla wszystkim muffinki! Każdemu bardzo smakowały – są bardzo wilgotne, brzoskwiniowe. Piecze się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej : )

 

  

 

Składniki na 12 sztuk

2 szklanki maki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1 szklanka drobno pokrojonych brzoskwiń z puszki

2 jajka

1/2 szklanki roztopionego masła

1/2 szklanki syropu z brzoskwiń 

1/2 szklanki mleka

3 czubate łyżki nasion słonecznika + do posypania

 

W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier, nasiona słonecznika

W drugim rozbić jajka i roztrzepać, dodać mleko, syrop z brzoskwiń, roztopione masło, brzoskwinie, wymieszać.

 

Połączyć zawartość obu naczyń.

 Formę do muffin wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, posypać słonecznikiem.

Piec w temperaturze 200oC przez 20 – 25  minut (do tzw. suchego patyczka), studzić na kratce. Podawać na ciepło lub wystudzone.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>