Placek z kremem i galaretką

1,2,3 i jest ciasto! : )

 

To ciasto z mojego dziecińtwa – ulubione, ukochane i upragnione! Zawsze na nas czekało kiedy jechaliśmy do babci na wieś. Zajadaliśmy się nim z moim kuzynem Mateuszem. Teraz przyszedł czas, że to ja będę nim witać moich gości. Tak więc z okazji tych swiąt przez dom napewno przewinie się sporo gości, dlatego ciotki, wujkowie i kuzynowie zapraszam na moje ciacho : )

 

 

Składniki na biszkopt:

http://pieczarkamysia.blox.pl/2010/08/Biszkopt-jasny.html

Składniki na krem:

syrop z brzoskwiń

1 szklanka mleka

2 budnie waniliowe

kostka masła

Dodatkowo:

brzoskwinie z puszki pokrojone w drobne plasterki

3 galaretki wg upodobań – u mnie cytrynowe + 5 szklanek wody

Najlepiej dzień przed robieniem ciasta zrobić biszkopt i ugotować budyń.

Przed robieniem kremu – zagotować w garnku 5 szklanek wody i rozpuścić w niej 3 opakowania galareti cytrynowej. Odstawić do ostygnięcia i stężenia.

Do garnka wlać syrop z brzoskwiń, szklankę mleka i 2 opakowania budyniu. Wszystko porządnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Garnek wstawić na mały palinik, gotować i mieszać, aby nie powstały grudki. Kiedy będzie ugotowany odstawić do całkowitego ostygnięcia. PóĽniej wymieszać w makutrze dodając na zmienę 1 łyżkę masła i 1 łyżkę budyniu – utrzeć na piękny i gładki krem.

Gotowy i chłodny biszkopt przekroić na połowę i przełożyć 3/4 ilości naszego kremu, resztą udekorować 2 biszkopt, na którym układamy pokrojone brzoskwinie.

Kiedy galaretką stężeje wylać ją na brzoskwinie.

Smacznego ; )

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>